Autor: Zoran Strika - strika@021.rs

Novi Sad
13.11.2018.
11:33 > 12:39
Srbija prednjači u Evropi kada je u pitanju kasni stadijum u kojem se maligna obolenja otkrivaju, što se može pripisati niskoj zdravstvenoj svesti stanovništva, slaboj brizi o sopstvenom zdravlju, ali i stilu životu ispunjenom stresom i nezdravim navikama.
  • @@zzzz

    13.11.2018 23:03
    Centri za mentalno zdravlje
    Ako je tacno da su tri odeljenja imala tri pacijenta onda je pitanje zasto i ovo jedno koje je ostalo postoji, Diskutovao sam postojece stanje i unistavanje onoga sto je bilo dobro, a ne sta fali Novom Sadu. Sto se tice Centara za mentalno zdravlje u Novom Sadu ono postoji ali na istoj mudro reorganizovanoj Klinici za psihijatriju KC Vojvodine koja je dostupna samo ljudima sa uputom lekara opste medicine i gde ga cekaju mudri profesori koji se setaju pored pacijenata koji leze u krevetima. To je jedini Centar za mentalno zdravlje na svetu koji se nalazi u klinickim uslovima sa osnovnim poslom da hospitalizuje a ne da je dostupan svima sa problemima mentalnog zdravlja bez ikakvih administartivnih prepreka.
  • @zzzz

    13.11.2018 19:32
    Izabrao si los primer, jer je poznato da su ta tri odeljenja redovno imala tri pacijenata sva tri zajedno. Nije poenta da se bistri politika na tercijarnom nivou, deinistitucionalizacija je svakako trend u psihijatriji 21. veka, poenta je da se otvaraju Centri za mentalno zdravlje koji ce biti dostupni svakom coveku kad mu pomoc zatreba, i bez uputa. Vazno je takodje i omogucavanje psihoterapije koja je kod nas nepostojeca u drzavnoj praksi, a ne da se "lezi" u ludnici do besvesti, dok nekoliko profesorskih velicina zamisljeno klima glavom, onih 2-3 sata koliko su prisutni na svom radnom mestu, svake druge nedelje, jer kongres... Ostalo se slazem.
  • Deran

    13.11.2018 19:13
    Kakvi preventivni pregledi, ja otišao da trazim kolonoskopski pregled, jer mi cela familija pomrla od raka debelog creva i dobio termin za 15 meseci, ej 15 meseci. Toliko o preventivi.
  • /

    13.11.2018 18:52
    /
    dokle god organizujete 'preglede' u hotelu duga nemate pravo da pokazujete na druge
  • Rastibudjilizovani

    13.11.2018 18:50
    Ha ha
    A svi ti problemi u zdravstvu su nastali od kada je SNS na vlasti. Alo bre dajte malo kulture i pameti.
  • M

    13.11.2018 18:25
    S obzirom na stanje u drzavi, jos je i dobro. Srecom postoje brojne privatne ordinacije i klinike, a nisu bas skupe. Znate li koliko se ceka u Engleskoj pregled kod specijaliste ako niste bas hitan slucaj? 6 meseci, dobijete postom vreme pregleda (i to neretko kod doktora iz zemalja treceg sveta), a za zdravstveno osiguranje odvajaju mnogo vise od nas. Privatnici su im uglavnom nedostizni. Nemojte misliti da na zapadu cvetaju ruze u drzavnim bolnicama. Ako hocete bolnice kao u SAD, da li ste spremni da izdvajate 200+ dolara mesecno za osiguranje?
  • Zabrinuta

    13.11.2018 17:27
    Iskustvo
    Osim dugih lista čekanja i malverzacijama istih potrebno je govoriti i o zastarelim mašinama za zračenje kao i citostaticima koji se u Evropi već dugo godina ne koriste. Centralizacija je smrt svakog sistema, moraju se razvijati i drugi centri za lečenje malignih bolesti. Kamenica ne može biti jedini centar za onkologiju za celu Vojvodinu.
  • Anonimus

    13.11.2018 17:17
    Dr
    PET je dijagnostički aparat!!! Onkološku terapiju,sve isto za svakom pacijenta,neću da komentarišem! Sve pohvale za dr Đilas
  • Komsija

    13.11.2018 17:10
    Deco
    reci cu ono stto svi znate:

    #Bice_Samo _Gore
  • Pera

    13.11.2018 15:25
    Prevencija ovde ne postoji.
    Svakodnevni stres i ponizavanje gradjana.
    Nedostatak para nas navodi da jedemo svasta, bitno je da ima bar nesto.
    Zakazati kod specijaliste je misaona imenics.
    Lekari opste prakse su toliko optereceni da su postali cista administracija. Imaju kvote pa ne smeju da daju uputa koliko bi trebalo, kao ni lekove koji bi bili bolji izbor.
    Čemer.
  • jANA

    13.11.2018 15:09
    Jeste, pacijent je kriv sto je ziv. Odes kod lekara sa losim nalazima a on ti kaze da si hipohondor i da treba da se opustis. Ne daj boze da proveri nesto.
  • iskustvo

    13.11.2018 15:02
    Moje iskustvo iz zapadne evropske države:
    Javila se sa bolom u kolenu u hitnu. Dr to veče zakazao MR. Zvali me da mi jave da dođem na MR pet dana od prijave na hitnoj. Zvali me posle 2 dana od MR da dođem na kontrolu ranije, pošto su nešto našli. Operaciju mi nakon kontrole zakazali za 6 dana. Minimalno povlačenje po institucijama, većina stvari rešena telefonom, sva dokumentacija digitalno. Operacija ambulantna, narkoza totalna i isto popodne ideš kući(u Srbiji se leži 7 dana u bolnici). Dobiješ sve instrukcije na papiru, kako da se ponašaš, kako da sam previjaš ranu i u kojim slučajevima da se javiš. Vađenje konaca za 2 nedelje . Do tad si kod kuće i brineš o sebi. Štedi se, ali i dobra organizacija pomaže da dobijete potrebno.
  • ma

    13.11.2018 15:00
    Sram vas bilo sve. Kako vas nije sramota da optuzujete zene za nebrigu, prosecnoj zeni treba bar 50 eura da odradi samo papa test, jer tako ide paket, a u drzavnoj sluzbi bolje da se obesi nego da pokusa da uskladi ciklus, dobije slobodan dan s posla i zakaze prebukirane ginekologe. Niko vam ne trazi magnete i preskupe tehnologije, znamo da se i u svetu ceka mesecima na to, ali koji je odgovor da u 21. veku ova drzava nema skrining za rak grlica materice za sve zene? Sta kosta jedna medicinska sestra koja uzima bris grlica materice za manje od 5 minuta i strucni patolog koji to pregleda na mikroskopu, sa sve pozivnim pismom ili porukom svake godine kao podsetnik za papa test?
  • dr Petrović

    13.11.2018 14:39
    GREŠKA !!!
    Ne Srpsko zdravstvo, nego upravljanje zdravstvom!
    Prvo je napuštena preventiva.
    Došli su na pozicije neprofesionalci, da naredjuju profesionalcima, kako treba da leče !
    Stavili su zdravstvo prvenstveno u ekinomske okvire:
    "Vidje bolan vako: Imaš ti bolan doktorčno operisat 350 komada, Jes razumo?"
    To medicina?
    fietor ex cloaka , ex capiti politicantus radianta est


  • Nemanja

    13.11.2018 14:34
    Naravno da odnose živote, kada se naši 'ugledni' onkolozi bave vantrzanjem po tribinama o osiromašenom uranijumu i sabotiranjem legalizacije kanabisa, umesto da rade svoj posao.
  • Imbre

    13.11.2018 14:32
    Mozemo mi da kupimo aparat koliko hoćemo, treba to neko da radi...
    Ko je zaduzen za prepoznavanje najboljih lekara, ko sme taj mali broj da dovede na razinu njihovih kolega u Evropi...pa ce i ovi mladi da strema ka njima...
    Sve je kod nas jadno...zali Boze ko se razboli...
  • Doktor

    13.11.2018 14:30
    Transparencija
    Poštovani komentatori, otvorite sajt bilo koje bolnice u Sloveniji, koja je eonima ispred nas u svemu, i pogledajte rubriku"čakalna dob". Uveravam vas da ćete se iznenaditi kada vidite da se u proseku na specijalističko-subspecijalistički pregled čeka po 6 meseci. Isto tako, pitajte rodbinu u Nemačkoj, a sad je svi imamo, šta treba da im se desi pa da vide lekara specijalistu? Ja sam duboko svestan, kao lekar, svih manjkavosti i problema koje imamo u našem sistemu ali i u kritici treba biti realan. Takođe, mislim da će situacija biti samo sve lošija a zbog enormnog odliva srednje-medicinskog kadra a za njim i lekarskog. Džaba ti sva oprema kad nema ko da radi.
  • Pozitivac

    13.11.2018 14:22
    Čarobni štapić
    Pa ajmo onda, cene cigareta i alkohola dignimo za 50-100%, a od sakupljenih akciza dijgnostikujmo i lečimo brže.
  • Tatjana

    13.11.2018 14:20
    Ne mogu da verujem šta čitam. Preventiva je ključ kažu. Alo bre koja preventiva u ovoj zemlji ,lekari gledaju u kompjutere, pacijenta malo ko pogleda.Ako tražiš sam neki pregled ispadaš lud.Ozbiljniji sistematski pregledi ne postoje. Dakle,ostalo je da platiš privatnicima i nekako se pregledaš. Zdravstvo je korumpirano, sve ide preko neke veze, ako nemaš vezu nema ni lečenja.
    Osim toga stručnost lekara je pod znakom pitanja.Oni što su nešto i znali pobegli su, ostalo nam je još vrlo malo onih koji su stručni i trude se da ozbiljno i savesno rade svoj posao. Prema tome molimo se Gospodu Bogu za zdravlje, jer od kvalitetnog lečenja nema ništa.
  • sekretar

    13.11.2018 14:16
    delegat
    PET CT je dijagnosticki aparat.
    Ne koristi se u teleterapiji, tj za zracenje pacijenata.

    Zao mi onih koji ovo moraju ovo da citaju....
  • Laloš

    13.11.2018 14:13
    Gospodo koliko para toliko muzike, oduvek bilo i biće. Ne očekujte da za 250 eura koliko se plaća poosiguraniku godišnje u Srbiji imate Holandsko, Švajcarsko ili Nemačko zdravstvo.
  • Narod ko stoka

    13.11.2018 14:11
    Šta se bunite? Glasali ste za ovu patriJoCku gologuziju koja se bogati i bahati na naš račun.

    30 godina jedna ista ekipa i ništa niste naučili. Niste u stanju ni protest da organizujete kako treba a kaom li nešto ozbiljnije.

    Tako vam i treba, ima da nestanete za 20 godina.
  • zzzz

    13.11.2018 13:52
    Depresija
    Depresija ispunjava sve kriterijume bolesti od velikog zdravstvenog značaja. Naime to je učestala bolest, izaziva ogromnu patnju i onesposobljava a potencijalno je i smrtonosna. Sa druge strane postoje brojni efikasni i jeftini metodi lečenja. Stoga čudi da niko od onih koji se staraju o javnom zdravlju nju kao i druge psihijatrijske porećaje ne spominje. Ulaganje u psihijatriju sa mala a efekti veliki. Pažnja je usmerena na skupocene aparate koji su u potpunosti zamenili dijagnostiku uobičajenim lekarskim pregledom i razgovorom sa pacijentom. Takodje aktuelna reorganizacija psihijatrisjke službe je vraća dekadama unazad. Nju sprovode ljudi čiji su kriterijumi administartivni a ne stručni.Tako na primer, Klinika za psihijaatriju KC Vojvodine imala je tri odeljenja koja su se bavila afeiktivnim poremećajima koja su mudrom reorganizacijom svedena na jedno odeljenje. To je tema koja se u medijima zaobilazi.
  • pera

    13.11.2018 13:33
    kada Kopernikus koji vredi 30 mil. evra drzava plati 200 mil. evra jasno je zasto nema ni preventive niti lecenja
  • Mile

    13.11.2018 13:18
    Magnet
    Ma daj bre, pa probaj zakazati magnet negde u državnoj, ništa ispod 3 meseca čekanja!!!

    Alo bre, za 3 meseca rak pojede čoveka!

    Na magnet ne bi smelo da se čeka više od 15 dana!!!

    A na rezultate više od 10!!!
  • eva

    13.11.2018 13:12
    g
    Korupcija i nista vise!!! To nas je unistilo i nastavice da nas unistava dok ne nestanemo.
  • ruzno iskustvo

    13.11.2018 12:54
    "Mi lekari smo na prvom mestu humani, prepoznaćemo ukoliko postoji prioritet kod nekoga."

    pogotovo je bio human lekar koji je moju sestru izbacio iz ordinacije.
    Ni danas mi nije jasno kako sam se tada bio savladao .

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna